Грижа за “чашка’ зима..?
Грижа за “чашка’ зима..?
Каков вкус би требало да има зимата ...?
Можеби вкусот на печен костен над огнот. А малку Џек Фрост со пијалок од јајца (eggnog – популарен во Америка). Мал студ на врвовите од прстите. Малку време за потсетување на минатот и разимслување за сегашноста и иднината. Или пак...
Зимска чаша со саке
Зима
Не се работи за Дедо Мраз. Никогаш не се работело за Св. Никола. Всушност се работи за некој Џоли – дебел белец кој што им носел поклони на добрите мали момчиња и девојчиња низ целиот свет, со цел да шири добро расположение. Сепак, се чини дека зимата била и е една ознака за Божиќ за целиот западен свет.
Кога ние помислуваме на зима, тоа не асоцира на чорапчиња над каминот, бонбони, шеќерни бастумчиња, елка накитена со подароци околу неа. Како и да е Божиќ си е Божиќ. Тоа е само еден ден, и нема никаква врска со зимата. Зимата е годишно време. Да не го заборавиме ова. Иако Јапонија слави Божиќ, или само официјално го прави тоа, Божиќ е маркетинг трик за младите брачни парови и малите јапончиња кои престануваат да бидат јапонци за милисекунда. Вистинската дефиниција на Зимата е следната.
Топло саке; топла купка за рекалсирање; топло тенџере полно со набе; Хиномару љубов, и топол пијалок од лактоза. Официјален пијалок во Јапонија во зима е топло саке. Тоа одсекогаш било така. Топло саке. Топло саке. Топло саке. Зимата во Јапонија е топло саке. Тоа отсекогаш било така. Суштината на топлото добро саке е во возрасната убавица (Jukujo bijin на јапонски).
Shimamura Reiko
Години 40; Висина 163cm; Гради B93 (F-cup)
Возрасна жена / Полуразголена во сино со бело кимоно
Улога на мајка • Улога на медицинска сестра • Иако возрасна, сепак таа возраст ја води до перфекција. Нејзиниот саке профил е прикажан подолу
Yuki ManMan
Снежната држава
雪国 • Yuki значи снег 雪 • Manman значи распостраност или безграничност 漫々
Dewazakura Daiginjo-shu
山田錦 Yamada Nishiki, премиум ориз користен за готвење на сакето
精米歩合 45% Seimaibuai , процент на ориз што останува после готвењето
小川酵母 Ogawa Brook Yeast, се ферметира на ниска температура
日本酒度 Nihonshu-do + 5, индикатор на сувост. Повисока вредност означува поголема сувост на производот
酸度 Киселотс 1.2
Алкохол. 15.7%
Ова саке со години се сервира на ниска температура
Старото саке или кошу (koshu на јапонски) има посебен вкус кој што некој можеби, а некои можеби нема да го сакаат. Повеќето саке ентузијасти сакаат да вметнат арома на деликатни вкусови најтесно поврзани со популарното саке кое има додатоци од цвеќе.
Виното од саке, со тек на годините, нема повеќе вкус на грозје, и ако го тестиравте без да знаете од што е направено, немаше никогаш да погодите.
Мислете на крцкаво зелено јаболко
Мислам крцкави зелено јаболко.
Иако обично се служи разладено, виното од саке исто така може да се сервира топло. Кога е разладенп можете целосно да уживате во сите негови вкусови без да забележите од што е направено. А кога е топло, сеуште можете да го препознаете вкусот на зеленото јаболко. Јас го претпочитам затоплено. Една од причините зошто е тоа така е затоа што нема да имате внатрешна реакција во носот од вдишувањето на
топлото саке. Ова особено важи ако имате чуствителен нос, баш како мене. И се разбира, со секое саке оди по една возрасна убавица (Jukujo) бидејќи тоа е традицијата за служење на јапонското саке. Сакето иако е правено од страна на мажи, тие нигогаш ниту го послужувале ниту ќе го послужуваат.
Кога ќе се спојат сите овие работи и послужувањето од страна на возрасните убавици, се добива природно задоволство за зимата. Ова е вашата чашко која треба да ја конзумирате во зима.
Comments
Post a Comment